Muszę wrócić do pisania przepisów.
Synuś został w kraju, a ja ze sobą zabrałam zeszyt z moimi sprawdzonymi przepisami i takim jakie lubimy najbardziej.
Raz po raz przepisuję coś na gg dla Pawła .
A więc postanowienie co niedzielą przepis.
Dzisiaj sum w kapuście.
Przepis ma już kilka lat i pochodzi chyba z gazety Kuchnia ale głowy nie dam.
1kg suma
1 mała kapusta
1 porcja włoszczyzny
2 cebule (20dag)
20dag pieczarek
2 kwaśne jabłka ( 30dag)
3 pomidory(40dag)
3 łyżki oleju i masła
3 łyżki mąki, cukier, sól, pieprz
Rybę sprawić, umyć pokroić w dzwonka osolić i odstawić do lodówki na 30min.
Włoszczyznę oczyścić umyć zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości.
Wyciągnąć warzywa
Wrzucić do tego wywaru poszatkowaną kapustę i ugotować na pół twardo .
Cebule i pieczarki pokroić i usmażyć na maśle.
Posolić i dodać pieprz.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę dodać do kapusty.
Pomidory sparzyć ściągnąć skórkę rozdrobnić widelcem i dodać do kapusty.
Tak samo z usmażonymi pieczarkami i cebulą.
Kapustę doprawić cukrem solą , pieprzem i dusić do miękkości.
Rybę obtoczyć w mące i usmażyć.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem wyłożyć część kapusty potem ryba i znowu kapusta.
Polać całość sosem jaki wygotował się z kapusty.
Piec 20min w 180 stopniach.
Podawać z ziemniakami z wody.
Zamiast włoszczyzny można kapustę posypać 2 łyżkami wegety.
Oczywiście to nie musi być sum.
Smacznego :)
1 komentarze:
Ciekawe połączenie ryby z kapustą.
Polecasz?
Muszę spróbować.
Prześlij komentarz
Jest mi miło, że znalazłeś czas na napisanie kilku słów:)
Pozdrawiam Lacrima Marzena