Pewnie każda z nas zrobiła go kiedyś.
 Można kupić już gotowy zapeklowany albo zrobić samemu.
Ja wybrałam tą drugą wersję.
 Jednak , żeby to zrobić najpierw we wrześniu zrobiłam śliwki .


Śliwki w zalewie


1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 kg cukru


Wszystkie składniki zagotować razem.
Do dużego wyparzonego słoja wsypujemy wymyte 2,5 kg całych śliwek, zalewamy wrzącą zalewą.
Zamykamy i odstawiamy.
Następnego dnia wszystko zlewamy ,jeszcze raz gotujemy i zalewamy.
Powtarzamy to jeszcze raz.
Czwartego dnia zlewamy zalewę i dodajemy do niej kore cynamonu, goździki i kawałek laski wanilii.
Gotujemy około 1h do odparowania połowy płynu.
Zalewamy śliwki zakręcamy i zanosimy do piwnicy.
Tak samo robiłam gruszki można jeszcze dynię ale mi zabrakło czasu.

Schab ze śliwką


Kawałek schabu w jednym kawałku
Sól, pieprz
2 jabłka


W schabie ostrym nożem robimy dziurę, nadziewamy śliwkami bez pestek.
Solimy i pieprzymy.
Na rozgrzanej patelni szybko obsmażamy schab żeby zamknąć mu pory.
Można przełożyć do piekarnika ale jeśli to porcja dla 3 osób to robimy na patelni.
Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy jakieś 30min.
Dolewamy około pół szklani zalewy ze śliwek.
Dalej dusimy jak mięso już jest prawie gotowe dodajemy ćwiartki jabłek.
Na koniec kroimy mięso na plastry, rozkładamy na patelni nakładamy mus jaki wyszedł z jabłek i jeśli wolimy bardziej wyrazisty smak można podlać jeszcze zalewy.
Dusimy 5 min i gotowe

Smacznego


Fotka jest do bani bo robiona telefonem, aparat nadal zepsuty.

0 komentarze:

Publikowanie komentarza

Jest mi miło, że znalazłeś czas na napisanie kilku słów:)
Pozdrawiam Lacrima Marzena