Hmmm
mam w swoich zbiorach sporo wypróbowanych przepisów na ciasteczka.
Od lat w okresie świąt piekłam je z chłopcami.
Nie wiem co będzie w tym roku.
Nie mam tutaj żadnych foremek.
Jutro jedziemy do Sandviki może coś tam znajdę.
Dzisiaj swoje foremki pokazała Ushiilandia
Padłam po prostu.
Najbardziej zachwyciły mnie te foremki, które pozwalają umieścić ciasteczko na filiżance.
W kraju mam troszkę foremek ale wiecie są takie zwykłe jakaś gwiazdka, serduszko.
Mi się marzą fikuśne .

Dzisiaj wstawię jeden z fajniejszych przepisów ale zdjęcia są z przed 3 lat chyba.

Kiedyś pisałam o tych ciasteczkach na Marancie ale pewnie nie wszyscy tam zaglądają:)
A przepisy warte przypomnienia.


Ciasteczka na opłatkach

5 białek
sok z cytryny
400g mielonych orzechów laskowych
200g mielonych migdałów białych
400g cukier puder
50g sucharów zmielonych
opłatki niestety chyba tylko w Niemczech do kupienia.

Białka ubić na sztywną piane dodać cytrynę i cukier, potem resztę składników.
Maczać nóż w wodzie i nakładać na opłatki .
Masa nie powinna być zbyt gruba inaczej w środku ciasteczka się nie upieką.


Piec z termoobiegiem 30min w tem. 160stopni.
  Oczywiście sprawdzamy czy już jest gotowe.
Bardzo ważne, opłatek musi pozostać biały inaczej będzie gorzki.
Można zostawić w ciepłym piekarniku do wystudzenia.
Z przepisu wychodzi 65 ciasteczek możemy je podzielić na 3 części jedną zostawiamy bez niczego,
2 polewamy czekoladą  a 3 lukrem.

I mamy problemik zostało nam 5 żółtek a szkoda wylać do zlewu.
Wszyscy wiemy , że do ciasteczek trzeba coś wypić ja polecam ajerkoniak.

Ajerkoniak Eli

5 żółtek
2 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
szczypta soli
2 szklanki mleka skondensowanego
szklanka spirytusu

Żółtka z cukrem solą utrzeć na białą masę wlać mleko dobrze wymieszać.
Wlać spirytus wymieszać łyżką.
 Na początku jest dość płynny ale po kilku dniach uzyskuje świetna konsystencje.
Dlatego to dobry czas na jego zrobienie:)

Kokosanki

To osobny temat.
wszyscy je uwielbiamy a najbardziej jeden z kolegów syna .
Niestety masa jest dość lepiąca i dlatego rzadko je robiłam.
Jednak marudzenia chłopaków zmusiły mnie do wysiłku i powstał pewien pomysł.

7 białek
300g wiórek kokosowych
280g cukru
cukier waniliowy
kilka kropli zapachu migdałowego
cynamon do smaku

Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać aż masa zrobi się bardzo zwarta, a cukier się rozpuści.
Ostrożnie dosypywać wiórki, dodać  przyprawy.
Tej masy jak widzicie jest dużo.


 I tu zaczynała się zabawa na papier do pieczenia trzeba było ułożyć kuleczki za pomocą 2 łyżek droga przez mękę.
Ja wpadłam na prosty pomysł.
Rozsmarowałam masę.

Nie może być wysoka inaczej nie dopiecze się w środku.
Gotową masę pocięłam nożem na paski i połamałam na kawałki


Nasze domowe wypieki nie zawsze muszą wyglądać jak ze sklepu.
Jednak jeśli gdzieś napotkałyście ciekawe foremki to bardzo ładnie proszę o informację.
Szukałam na allegro ale po wpisaniu foremki do ciasteczek nic się nie wyświetliło:(
Już w piątek jadę do kraju to może jeszcze zdążę kupić i coś upiec?
Nie wiem jak się uda jutrzejsze polowanie...

Na sam koniec pokażę jak można zapakować te ciasteczka.


Ściskam Wszystkich z Oslo Lacrima

15 komentarze:

Iga pisze...

mniam, mniam, mniam :))) same pyszności ...
bardzo efektownie opakowane ciasteczka
pozdrawiam cieplutko

decou-galeryjka pisze...

och, jak mi się słodko zrobiło od samego patrzenia :) chyba mnie natchnęłaś i też skuszę się na świąteczne ciasteczka...

pozdrawiam serdecznie,
http://decou-galeryjka.blogspot.com/

Ines pisze...

smakowitości a o jakie foremki konkretnie Ci chodzi? Ja sporo w tesco widziałam małych do ciastek i dużych tortowych w różnych kształtach ... a kokosanki możesz robić w papierowych foremkach do babeczek albo wyciskać z worka jak bezy:D

Terra pisze...

Lubię kokosanki. Wypróbuję Twój pomysł pieczenia w całości.
A w takim opakowaniu na pewno jeszcze bardziej smakują. Pozdrawiam:)

AURELIA pisze...

Ikea ma przed świętami w swojej ofercie, foremki świąteczne.Na jesieni, jakieś oglądałam, ale nie pamiętam jakie. Ja mam takie , które mieli parę lat temu, teraz były inne.
Mój ulubiony kształt, póki co, to dwie większe gwiazdki wycięte, z ciasta kruchego. W jednej na środku wycinam mniejszą gwiazdkę, kładę tą, z otworem na tą bez, a w otworek daję troszkę dżemu.
Przesmacznie wygladają Twoje ciasteczka.
Gorąco pozdrawiam:)

Jolcia pisze...

Marzena tu http://www.tortownia.pl/dzial,99,wykrawaczki.html znajdziesz przeróżne "wykrawaczki" do ciasteczek i pierniczków.
A jeśli zostaja białka to koniecznie trzeba zrobić "pavlovą" ;) mniammmm... albo torcik czekoladowy z owocami na bazie bezy.

Lacrima pisze...

Jak zawsze można na Was liczyć.
Dziekuję za podpowiedzi i linki.
Dzisiaj jadę na polowanie może coś mi się uda znaleść jak nie zaczynam zamawiać:)

Danuta pisze...

Ja kupiłam foremki w sklepie internetowym i jestem bardzo zadowolona . http://www.aledobre.pl/index.php. Zobacz może akurat sobie coś upatrzysz.
Pozdrawiam

mazionta pisze...

a ja jestem trąba! bo dałam mleko słodzone- i przez to mi się cukier wytrącił!!! ale i tak wyliże słoiczek ajerkoniaku:) trudno goście nie dostaną:)

malach pisze...

Świetne przepisy.Postanowiłam wypróbować "Ciasteczka na opłatkach".
Ciekawe foremki do pierniczków kupiłam ostatnio w Ikei.
Pozdrawiam.
P.S. Śliczna serwetka :)))

Kasia pisze...

o kurcze, te ciasteczka kokosanki robisz bardzo podobnie jak się robi w takim cieście z ananasem, nazwy nie pamiętam, bo u mnie w domu przeróżne ciasta nazywa się po prostu "z ananasem" bądź nawet "pyszne ciasto" :D
a tą wierzchnią warstwę kokosową robi się nieco inaczej:
4 białka, 3/4 szklanki cukru (ja daję mniej bo jest i tak słodkie bardzo), 2 paczki wiórek kokosowych (tylko nie takich bardzo zmielonych bo nie wyjdzie jak trzeba), łyżeczka mąki pszennej i tyleż samo mąki ziemniaczanej :) wychodzi dużo tego jak na jedną warstwę ciasta, ciasto wyglądem przypomina te: http://www.cooking.pl/?strona=przepis&kategoria=1&pozycja=1779&w=1 ale zupełnie inny przepis

bejbi88 pisze...

wszystkie te słodkości tak ślicznie wyglądają że mam ochotę schrupać monitor :D i dziękuję za przepisy na pewno wypróbuję :D co do foremek na pewno nie pomogę ale uda Ci się znaleźć coś odpowiedniego :D

Anonimowy pisze...

Ja licze ze jak przyjade do Cioci to dostane 2 takie blachy do domu :) pozdrawiam Macius ;]

Gośka pisze...

może tutaj znajdziesz jakieś
http://www.tortownia.pl/dzial,99,wykrawaczki.html

Lacrima pisze...

Jeszcze raz bardzo dziękuję za linki i podpowiedzi w temacie foremek i ciasteczek.
Dlatego takie ważne jest komentowanie.
Te linki napewno nie tylko mi się przydadzą.
Dziękuję

Prześlij komentarz

Jest mi miło, że znalazłeś czas na napisanie kilku słów:)
Pozdrawiam Lacrima Marzena