Policzyłam i nie mogę wyjść ze zdziwienia.
Trochę mnie poniosło w tym roku.
Zrobiłam 296 słoików.
To niestety nie koniec nie mam lecza, dyni i grzybków.
Do tego trzeba dodać 12 różnych nalewek.
Sporo to zupełnie nowe przepisy jak czerwona kapusta ze śliwkami lub pomidorki w zalewie solnej, ale jest taki przepis , z którego robie 50 słoików.
Jest bardzo prosty i uwielbiany przez moją rodzinę.
-kalafior
-kolorowa papryka
-cebulka mała lub pokrojona w części
-marchewka
-ogórki
Warzywa myjemy i kroimy na spore części. Nakładamy do słoików wartwami.
Zalewa
4 szkalni wody
1 szklanka octu
16 łyżek cukru
1 łyżka soli
Na duży garnek robie 4x wtedy wychodzi całe kilo cukru.
Zagotować gorącą zalewą zalać surowe warzywa pasteryzować około 20min.
Smacznego
Słoikow mam chyba tyle co Ty, ale nie mam tak pięknej spiżarni :). A mogłabym się przymówić o przepis na tę kapustkę ze śliwką?...
OdpowiedzUsuńOczywiście jutro w pracu zeskanuje ten i na cukienie jest bardzo smaczna już próbowaliśmy.
OdpowiedzUsuńRobią wrażenie te zapełnione półki. Patrząc na tę fotkę robię się strasznie głodna ;)
OdpowiedzUsuńelkaj
Sałatka wygląda pysznie, spróbuję ją zrobić . (Beata)
OdpowiedzUsuńLacrima tam mnie zachęciłaś że 2 dni temu popędziłam do ulubionego warzywniaka i kupiła wszytko co potrzeba na kolorową sałatkę czyli pikle :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam trosze inną zalewę- z przyprawami.
Wygląda fantastycznie ! Jak smakuje ? Myślę że wybornie :D
Tak bardzo się cieszę. Ale kiedyś zrób tak czystą będziesz bardzo zaskoczona wszyscy są że jest taka smaczna ale eksperymenty są świetne sama je uwielbiam. Ta sałatka u nas bardzo często jest dodawana do chińszczyzny. Można zmniejszyć ilość cukru w orginale było 6 łyżek nie 16 ale moja grafomańska pomyłka smakuje rodzinie.
OdpowiedzUsuńale super spiżarnia, zainspirowałaś mnie i chyba polecę posprzątać moją - już czas.
OdpowiedzUsuńnarazie zrobiłam konfitury i nalewki.
coś podrzucę do Decokreacji. Całuski. Ela K.
Witaj Elu ale wiesz tak przed 20 nim wyjade :)
OdpowiedzUsuńLacrima zrobiłam sałatkę wg Twojego przepisu, jest naprawdę smaczna.Teraz wypróbuję kapustę ze śliwkami.Pozdrawiam i podziwiam za świetny blog :) (beti 9)
OdpowiedzUsuńŚwietna jest ta sałatka. Zrobiłam około 15 słoików na próbę, oczywiście po kilku dniach otworzyłam jeden: warzywa smakują rewelacyjnie. :)
OdpowiedzUsuńOmatuchno, ależ imponująca spiżarnia:-)))
OdpowiedzUsuńIle godzin ma Twoja doba???
I znowu skorzystam z przepisu:-)
Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu???
Pozdrowienia.